Perzisch komkommer en kruidenyoghurt


Een van mijn favorieten Perzische bij-gerechten is Mast-o khiar, letterlijk vertaald:Yoghurt en komkommer. In Nederland kennen we het ook wel als de Griekse tzatziki. Ik vraag mij altijd af wie nou de eersten waren, Perzen of de Grieken? Maar goed over de overeenkomsten van de Perzische, Griekse en Turkse keuken kan ik wel een miniserie maken!

Iraniërs serveren hun gerechten altijd maar dan ook altijd met salade, yoghurt en of kruiden. Zonder deze elementen is een gerecht niet compleet.


Mast-o khiar wordt dan ook vaak geserveerd met rijst (polow) of kuku sabzi (zie recept). Yoghurt wordt dus hartig genuttigd. Als kind in Iran kende ik geen andere combinatie. Totdat we naar Nederland kwamen. In het AZC (link naar blog) serveerden ze yoghurt met zoetigheid, vaak als toetje. Dat vond ik maar een gekke combinatie en het heeft ook een aantal jaar geduurd voordat ik aan het idee kon wennen en het lekker begon te vinden. Voor dit recept is volle yoghurt (Turkse of Griekse) ideaal. Magere yoghurt is bijvoorbeeld te waterig. Als je een niet te hoog vetgehalte wilt, kun je ook kiezen voor de Griekse 2% variant. De snackkomkommers die je tegenwoordig ook in de supermarkt kan vinden, zijn heel smaakvol en zeer geschikt voor dit recept.

Rasp de komkommers en vang het vocht op. Je kan dit doen door een thee of kaasdoek te gebruiken, maar het kan ook met de blote handen. Ik gooi komkommer vocht nooit weg, maar drink het lekker op.

Meng de yoghurt met de komkommer en breng het op smaak met zout en peper. Je kan het in principe hierbij laten, maar je kan er ook wat spannends van maken en er traditionele perzische ingrediënten, zoals vers of gedroogde dille, walnoten, en in mijn geval knoflookpoeder, gedroogde munt en rozenblaadjes aan toevoegen.

Ingrediënten

● 250 gr volle yoghurt
● 2 snack komkommers
● 1 el gedroogde munt
● 1 tl Knoflook poeder
● Zout & peper naar smaak
● 1 tl rozenblaadjes (optioneel)

Nooshe Jaan.
Geniet!