Perzisch platbrood


Ingrediënten

Deeg
● 510 gr patentbloem
● 350 ml lauw water
● 7 gr actieve of verse gist
● 9 gr zout

Glazuur
● 2 tl bloem
● 1/2 plantaardige olie
● 75 ml koud water

Topping
● 1 tl sesamzaad
● 1 tl nigella zaadMeng het water, de gist, de bloem en het zout tot alles goed gemengd is. Kneed het met je handen of met een deegmachine tot je een glad, redelijk zacht deeg hebt gemaakt (ongeveer 10 minuten). Doe het deeg in een licht ingevette grote kom, dek de kom af met folie of een theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen tot het bijna verdubbeld is. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in twee stukken.

Vorm elk deel tot 2 ovalen stukken van 30 cm lang en leg het dan op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek het met een theedoek laat het deeg nog een 30 minuten rusten.

Verwarm de oven op 190 ˚C.
Gebruik je vingers om vijf lengtegroeven in het deeg te drukken. Druk stevig aan, maar snij de bodem van het deeg niet door.

Voor het glazuur meng je de bloem, olie en water in een kleine steelpan, breng aan de kook op middelhoog vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en de lepel bedekt; dit duurt minder dan een minuut. Haal het glazuur van het vuur en bestrijk gelijkmatig het deeg. Top het af met sesam en nigella zaad. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood 20 minuten goudbruin.
Nooshe Jaan.
Geniet!

Geef een antwoord