Salade van rabarber met zomerfruit

Rabarber is verkrijgbaar vanaf maart tot en met augustus. Het is een mooie groenten met veel antioxidanten, mineralen en een flinke portie vitamine K. Het bevat veel vezels dus super healthy. Er zijn heel veel soorten rabarber. Vraag even bij de groenteboer of op de markt welke soort ze verkopen en let op rode stelen, die zijn vaak wat zoeter van smaak en mijn persoonlijke favorieten.

  • Goliath: Groene dikke stelen met zure smaak.
  • Frambozenrood:  De stelen zijn aan de voet diepdonker rood naar boven toe overgaand naar roze en groen. Licht zure, frisse smaak.
  • Red Champagne: Felrode stengels met zoete smaak.


Voor mijn recept heb ik de red champagne ras gekocht bij de groenteboer, maar een andere soort die diepe rode stengels heeft is ook perfect. Het leek mij interessant om rabarber te verwerken in een salade. Ik heb de rabarber met een klein beetje bloemen honing geroosterd in de oven. Hierdoor houd die zijn structuur en heeft het nog een kleine bite.

Zoals ik al in een eerdere post heb gezegd ben ik gek op de combinatie van groenten en fruit. De zoete framboos en aardbei gaan goed met de wat zurige rabarber en bittere witlof, die zorgt overigens ook voor wat body in de salade. Gebruik vers fruit voor dit recept.

De dressing heb ik simpel gehouden omdat er zoveel mooie en uitgesproken smaken samen komen. De amandel schaaf geeft het een lekker bite. En dat proef je in deze frisse salade.

INGREDIËNTEN

● 250 g Rabarber 3 a 4 stengel 
● 70 g aardbei
● 70 g bramen
● 70 g frambozen
● 2 witlof stronken 
● 6 blaadjes munt 
● Amandel schaafjes
● (Bloemen) honing

Dressing

● 2 el olijfolie
● 1 el mosterd
● Snufje grove zeezout

Verwarm de oven op 200 graden. 

Was de rabarber, snijd de kopjes af en snijd ze in stukken van 3 a 4 centimeter. Doe ze in een ovenschaal en 2 el honing erover heen. 

Plaat de ovenschaal voor 15 minuten de oven. Snijd ondertussen het fruit door de helft en pluk de witlof. Pluk een paar muntblaadjes, maak een stapeltje, rol het op en snijd er reepjes van.   

Haal de rabarber uit de oven en laat het even afkoelen. Mix alle ingrediënten met elkaar meng de dressing door de salade. 

Nooshe jan

Geniet!

Geef een antwoord