Perzisch Komkommer met Kruiden Yoghurt

Een van mijn favorieten Perzische bij-gerechten is Mast-o khiar, letterlijk vertaald:Yoghurt en komkommer. In Nederland kennen we het ook wel als de Griekse tzatziki. Ik vraag mij altijd af wie nou de eersten waren, Perzen of de Grieken? Maar goed over de overeenkomsten van de Perzische, Griekse en Turkse keuken kan ik wel een boek schrijven.

Iraniërs serveren hun gerechten altijd maar dan ook altijd met salade, yoghurt en of kruiden. Zonder deze elementen is een gerecht niet compleet.

Mast-o khiar wordt dan ook vaak geserveerd met rijst (polow) of kuku sabzi (zie recept). Yoghurt wordt dus hartig genuttigd.

Als kind in Iran kende ik geen andere combinatie. Totdat we naar Nederland kwamen. In het AZC (Van Perzie naar Holland ) serveerden ze yoghurt met zoetigheid, vaak als toetje. Dat vond ik maar een gekke combinatie en het heeft ook een aantal jaar geduurd voordat ik aan het idee kon wennen en het lekker begon te vinden.

Inmiddels ben ik gek op bijvoorbeeld hangop met jam, maar ook nog steeds gek van de hartige yoghurt.

INGREDIËNTEN 

  • 250 g volle yoghurt
  • 2 Perzische (snack) komkommers
  • 1 el gedroogde munt
  • zout & peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook (optioneel)
  • 1 tl rozenblaadjes en dille (optioneel)

Voor dit recept is volle yoghurt (Turkse of Griekse) ideaal. Magere yoghurt is bijvoorbeeld te waterig. Als je een niet te hoog vetgehalte wilt, kun je ook kiezen voor de Griekse 2% variant. De snackkomkommers, (ook wel Perzische komkommers genoemd) die je tegenwoordig ook in de supermarkt kan vinden, zijn heel smaakvol en zeer geschikt voor dit recept.

BEREIDINGSWIJZE

Rasp de komkommers en vang het vocht op. Je kan dit doen door een thee of kaasdoek te gebruiken, maar het kan ook met de blote hand. Ik gooi het komkommer vocht nooit weg, maar drink het lekker op.

Rasp of pers een teentje knoflook. Meng de yoghurt met de komkommer, knoflook en gedroogde munt, breng het op smaak met zout en peper .

In principe kan je het hierbij laten, of je maakt het wat spannender door er traditionele Perzische ingrediënten, zoals vers of gedroogde dille en rozenblaadjes aan toe te voegen.

Nooshe Jaan / Geniet!