Filotaart met Vijgen en Feta

Makkelijk / 30 minuten

Pasen staat voor de deur en traditiegetrouw zitten we met onze geliefden aan de paastafel te smullen van een heerlijke brunch. 

Ik wilde eens wat anders dan de gevulde eieren, plaattaart of paasbrood. Mijn inspiratie komt van de Griekse Spanakopita. Dat is een hartige taart gemaakt met filodeeg. 

Filodeeg is een zeer dun deeg dat wordt gebruikt voor het maken van gebak zoals baklava en börek in de Turkse keuken, het Midden-Oosten en de Balkan. Eenmaal gebakken is het super krokant. 

Mijn simpele filotaart, gemaakt met feta, gekarameliseerde ui en vijgen is een zalige combinatie van hartig en zoet. De zoutige feta en zoete uien en vijgen vullen elkaar goed aan. Een krokante taart met een Midden- Oosten touch. Daar maak je deze pasen pas echt indruk mee!

INGREDIËNTEN

  • 1 pak filodeeg
  • 3 uien
  • 300 g fetakaas (gekruimeld)
  • 4 a 5 vijgen in partjes
  • paar takjes tijm
  • honing (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE 

Verwarm de oven op 180 graden. 

Snijd de uien in dunne partjes. Doe een beetje olie in de pan en bak ze 20 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt en voeg dan de tijm toe.  

Pak een filodeeg en bestrijk het licht met gesmolten boter, herhaal dit 8 x. 

Ik heb mijn ovenschaal bekleed met bakpapier, maar je kan het ook invetten. 

Rol het filodeeg uit over de ovenschaal en verdeel de eerste laag met feta, dan de gekarameliseerde ui en eindig met de vijgen. Vouw de zijkanten van het deeg verkruimeld naar binnen. 

Bestrijk het met wat boter en bekleed de taart met aluminiumfolie zodat het niet aanbrandt. Bak de taart ongeveer 30 tot 40 minuten af in de oven en laat het afkoelen.

Serveer tip: Je kan de taart zowel warm als koud eten. Doe er wat honing overheen om het iets zoeter te maken.

Nooshe jan / Geniet!