Oosterse Aspergesoep

Asperges soep

Witte asperges zijn in het seizoen! Ze groeien onder de grond, in een aspergebed, zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht, tot tegenstelling van groene asperges, die groeien boven de grond.

Verse witte  asperges hebben glanzende stengels, als je de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijft, hoor je een piepend geluid, dan weet je dat ze vers zijn. 

Ze hebben een zachte, kenmerkende smaak en zitten ook nog eens bomvol vitamine B en E.

De eerste keer dat ik ze at was als kind bij een van mijn pleegouders. Ik vond het maar een vreemde groente, maar ik moest het van haar proberen. Ze had het heel simpel voorbereid, gewoon met wat gesmolten boter, zout en peper. Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten, maar de eerste hap was zalig. Ik was verkocht! 

Toen ik op kamers ging kocht ik denk ik wel 1 x per week asperges soep uit een pak. Nog steeds vind ik die wel lekker, maar inmiddels weet ik hoe je verse asperge soep maakt. 

Het recept die ik met jullie wil delen heb ik vorige ontwikkeld. Ik had asperges in huis om er soep van te maken, maar was de room vergeten. Wat ik wel in huis had was kokosroom.

En die combinatie bleek een succes. Asperges gaat schijnbaar goed met Aziatische smaken, Ik heb er dus een Oosterse twist aan gegeven, kokos, asperges, dille en limoen complementeren elkaar ontzettend goed. Dit recept is super super simpel en ik vind het ongelofelijk lekker geworden. Ik hoop jullie ook!

SIDENOTE: Witte asperges moet je goed schillen, van dat schil en kookvocht maak je de basis voor je soep.

De mosterdzaad is optioneel in dit recept, ik heb het gebruikt voor de topping.

Het heeft wel even de tijd nodig om te marineren. Meng 2 tl mosterdzaad met 50 ml water en laat het minimaal 4 uurtjes intrekken.  

INGREDIËNTEN

  • 400 ml kokosroom 
  • 1,2 lt water 
  • 25 g kokosrasp 
  • rasp en sap van halve limoen 
  • 3 dunne schijfjes gember
  • 10 g mosterdzaad  (optioneel)
  • handje vol dille
  • zout & peper naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

Snijd ongeveer 2,5 centimeter van de stengel van de asperges af. Schil de asperges met een dunschiller vanaf de stengel, tot aan de punt. Schil dan twee keer helemaal rond.

Gooi de schil niet weg. Zet 1,2 lt water op en kook de schil , 2 a 3 stuks asperges ongeveer 20 minuten op middelmatig vuur. 

Snijd ondertussen de resterende asperges in schijfjes van 2 centimeter en zet opzij.  Pluk de dille en snijd het fijn. Meng de dille met kokosrasp en de rasp van een halve limoen dit gaan we voor de topping gebruiken. 

Haal de gemberschijfjes eruit en pureer met een staafmixer het kookvocht met schil en gekookte asperges. Zeef het en zet de bouillon weer op. Voeg nu de kokosroom, schijfjes asperges en limoensap toe, breng het op smaak met zout en peper en roer het goed door. Laat het 6 a 7 minuten op middelmatig vuur meekoken en je soep is klaar.

Schep de soep in een kom of diepe bord en top het af met de dille/kokosrasp mix, olijfolie en mosterdzaad (optioneel).

Nooshe jan / Geniet!

Asperges soep