Tarte Tatin van Kweepeer

Een Franse taart met een Perzisch tintje. Tarte tatin is een omgekeerde taart wat vaak met gekaramelliseerde appel of peer wordt gemaakt. Het is mijn go to recept als ik snel een taart op tafel moet toveren, omdat ik de ingrediënten vaak in huis heb. 

Ik heb aan dit klassieke recept er een Perzische twist gegeven door de appel te vervangen met mijn favorieten winterfruit. De overheerlijke en veelzijdige kweepeer. In mijn laatste recept: winterse salade van gepocheerde kweepeer, kook ik de kweepeer in port en dat doe ik nu eigenlijk ook, maar ik voeg wel wat heerlijke smaakmakers als tijm, rozemarijn en kardemom toe.

Boter is overbodig in dit recept omdat de port samen met de suiker een stroperige saus vormt. 

Ik had plakjes bladerdeeg in de koeling liggen en vond het zonde om ze niet te gebruiken, maar je kunt ook bladerdeeg op rol kopen. Wel zo handig met een rond ovenschaal. Op mijn instagram heb ik een video gemaakt waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je mijn recept maakt.

Ik hoop dat je er van geniet!

Serveer tip: een warme tarte tatin is een aanrader.

INGREDIËNTEN  

  • 3 grote kweeperen 
  • 500 ml port
  • 100 g suiker 
  • Takjes tijm en rozemarijn 
  • 4 x kardemom peulen
  • Bladerdeeg 

Verwarm de oven op 180 graden. 

Schil en halveer de kweeperen in de lengte en snijd de overige helften nog een keer in de lengte door. Verwijder het klokhuis.  

Doe de kweeperen in de pan. Voeg de suiker toe (bewaar een klein beetje voor later), vul het aan met port en zet het vuur aan. Voeg nu de smaakmakers toe. Laat het geheel 15 minuten sudderen op middelhoog vuur. Prik met een vork om te checken of ze gaar zijn. Let op dat ze niet te zacht worden, in de oven garen ze ook door. 

Haal de peertjes met een schuimspaan uit de pan laat het even afkoelen. De saus kan je nu inkoken. Haal je ronde ovenschaal tevoorschijn, besprenkel het met de overgebleven suiker en plaats de kweeperen met de bolle kant in de schaal, doe er wat van dat heerlijke saus overheen. 

Drapeer de deeg over de peertjes en duw de zijkanten voorzichtig naar binnen en prik een paart gaatjes.

Bak de taart 20 binnen goudbruin. Haal de schaal uit de oven, plaats er bord op en draai de taart om.